Bloemkoolcouscous met zelfgemaakte falafel.

Dit recept komt van het blog “Sesu Chops”. Het intrigeerde me. Ik had al vaker over bloemkoolcouscous gehoord, maar het eerlijk gezegd nog nooit gemaakt. Maar het is zo gemakkelijk om te maken: je maalt wat stronkjes bloemkool fijn en bakt de korrels wat op in een wokpan.Meer is er niet aan. Een veel calorie-armer dan echte couscous.


2016-07-30-18-39-15_thumb

Ingrediënten:

  • 1 kleine bloemkool
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 eetlepels water
  • 1/2 komkommer, zaadlijst verwijderd en in halve maantjes gesneden
  • 8 radijsjes ,in rondjes gesneden
  • 100 gram Le Puy linzen
  • 3 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • Een flinke hand gehakte munt
  • Een flinke hand gehakte bladpeterselie
  • 100 gram feta
  • Zeste en sap van een halve citroen
  • Himalayazout
  • Versgemalen zwarte peper
  • Olijfolie

FALAFEL:

  • 2 blikken a 400 gram kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 4 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 afgestreken theelepels komijn
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 3 theelepels harissa
  • Himalayazout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 afgestreken eetlepels kikkererwtenbloem
  • Zonnebloemolie

YOGHURTSAUS:

  • 250 milliliter Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 10 blaadjes gehakte munt
  • Sap van een kwart citroen
  • Himalayazout
  • Versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Als eerste moet je de falafel voorbereiden.

  • Doe alle ingrediënten, behalve de bloem in een foodprocessor en maal fijn. Breng eventueel meer op smaak wat extra zout en peper, schep de bloem er door en dek af.
  • Zet tenminste een half uur in de koelkast.

Bereid nu de linzen voor.

  • Kook de linzen gedurende 30 minuten in ruim water waaraan je een laurierblad hebt toegevoegd. (Je kan ook groentebouillon gebruiken)
  • Giet het water daarna af en laat de linzen afkoelen.

Maak dan de yoghurtsaus: meng alle ingrediënten in een kom en zet afgedekt apart zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Tijd voor de couscous.

  • Doe de bloemkool in een keukenmachine en maal fijn.
  • Verwarm wat olie in een wokpan en doe de ajuin en knoflook hierbij.
  • Voeg dan de bloemkoolkorrels toe, gevolgd door flink wat peper en zout en bak de bloemkoolkorrels 3-4 minuten aan.
  • Schep af en toe door.
  • Voeg drie eetlepels water toe en laat vijf minuten op laag vuur door stoven, totdat de bloemkool wat zachter is. Laat hem niet tot pap koken!
  • Draai het vuur uit, doe de bloemkoolcouscous in een grote kom en laat afkoelen.
  • Snijd en hak ondertussen de komkommer, bosuitjes, radijs, peterselie en munt.
  • Schep de groenten, kruiden, citroenzeste en linzen door de bloemkoolcouscous.
  • Verkruimel het stuk feta en schep door de groenten.
  • Voeg een scheut olijfolie en het citroensap toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Haal nu het falafelmengsel uit de koelkast.

  • Vorm met natte handen ongeveer 20 kleine balletjes.
  • Laat de falafel terug een half uurtje opstijven in de koelkast.(tijd om de afwas te doen)
  • Bak de falafel in een koekenpan aan weerszijden goudbruin in wat zonnebloemolie.

Verdeel de falafel over de bloemkool couscous en besprenkel met wat yoghurtsaus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s