Knolselderijpuree met kruidige bloemkool.

Dit is een warme variant van Yotam Ottolenghi’s gerecht uit “Nopi: Het kookboek”. Het wordt in het boek geserveerd als een koud voorgerecht, maar ik heb het omgetoverd in een warm bijgerecht. Je kan het ook als lunchgerecht eten met een gepocheerd eitje erbij.

 

2016-12-14 18.10.10

Ingrediënten (4p):

Voor de knolselderijpuree

  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 middelgrote knolselderij, geschild en 1 2 cm grote blokjes
  • 200 ml groentebouillon
  • 2 eetl. tahini
  • 2 eetl. vers geperst citroensap
  • 1/2 tl. gemalen komijn
  • 1/2 tl. gemalen koriander
  • 1/2 tl. gerookte paprikapoeder
  • grof zeezout en zwarte peper naar smaak

Voor de gekruide bloemkool

  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 1/2 tl. ras-el-hanout
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 2 eetl. opgelegde citroenschil
  • 90 g amandelen,, geroosterd en grof gehakt
  • 50 g peterselie, grof gehakt

Bereidingswijze:

Maak eerst de knolselderijpuree.

  • Doe de olijfolie in een middelgrote pan op een middelhoog vuur. Voeg de stukken ui toe en bak 5-6 minuten, onder voortdurend roeren, tot ze zacht en doorschijnend zijn.
  • Voeg de knoflook en laurier toe en bak nog een minuut voordat je de knolselderij erbij doet.
  • Bak het geheel 8-10 minuten, onder voortdurend roeren, zodat alle kanten goudbruin zijn.
  • Overgiet met de bouillon, breng aan de kook, dek af en laat op middelhoog vuur gedurende ongeveer 15 minuten sudderen, totdat de knolselderij gaar is.
  • Neem van het vuur, verwijder de laurierblaadjes en doe alles in een blender. Blend tot een gladde puree en voeg dan de tahin, citroensap, komijn en koriander toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Warm houden!

Vervolgens maken we de bloemkool.

  • Snijd de bloemkool in roosjes en snijd de roosjes in stukjes van ongeveer 1,5 cm breed, zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn.
  • Blancheer de roosjes gedurende drie minuten. Giet af!
  • Doe de olie voor de gekruide bloemkool in een grote ketel. Voeg de stukken ui toe en bak 5-6 minuten, tot ze zacht en doorschijnend zijn.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten, en voeg dan de ras-el-hanout en bak nog een minuut.
  • Voeg de geblancheerde bloemkool toe en giet er 100 ml water bij . Roer alles goed door en laat 5 minuten sudderen onder regelmatig roeren.
  • Meng er de citroenschil, de gerosoterde amandelen, de peterselie en 1 theelepel zout door.

Serveer de warme knolselderijpuree samen met de pittige bloemkool. Als je dit als lunchgerecht eet, kan je het zo eten, of er een gepocheerd eitje bij doen. Als avondmaal zou ik er een stukje vis of vlees bij geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s