Mediterrane zaden-falafel.

Falafel vind ik echt heerlijk. Maar je moet ze in vet bakken, en zijn het best warm! Nu het mooi weer is, heb ik echter liever een koude lunch, en zo zijn deze mediterraanse zaden falafels ontstaan. Gezond, bolstaand van de plantaardige eiwitten en gezonde vetten, zijn ze een de perfecte begeleider van elk lenteslaatje. En ze zijn snel gemaakt.

 

2017-04-12 12.34.55-2

Ingrediënten (16 balletjes):

  • 120 g pompoenpitten
  • 60 g zonnebloempitten
  • 60 g walnoten
  • 8 zongedroogde tomaten op olie
  • een handvol verse basilicumblaadjes
  • een handvol verse bladpeterselie
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl Italiaanse kruiden
  • 2 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie (of gebruik de olie van de tomaten voor nog meer smaak)
  • 1 el citroensap
  • Himalayazout
  • Versgemalen zwarte peper

 

Bereidingswijze:

  • Vermaal de pitten en walnoten tot bloem (ik gebruik hier een koffiemolen voor).
  • Doe de tomaten, knoflook, basilicum en peterselie in een blender, voeg het citroensap, de gedroogde kruiden en de olie toe en blend tot je een gladde puree bekomen hebt.
  • Meng deze puree met de zaden/notenbloem (gebruik een silicone spatel hiervoor) tot je een stevige massa bekomt.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verpak in plastiekfolie en laat een half uurtje in de koelkast rusten .
  • Rol vervolgens kleine balletjes van deze massa. Ik gebruik voor het portioneren een kleine ijsschep.
  • Serveer deze zadenfalafel met salade en een tahini-dressing.

zdenfalafel

Tahini-dressing:

Meng 4 el tahinipasta met 1 teentje fijngehakte knoflook, 1 el fijngsnipperder bieslook, 1 el citroensap en 120 ml rijstmelk. Breng op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s