Yoghurtijs met bosbessen, gojibessen en acai.

Superfoodijs. Het is een beetje werk om het te maken, maar het was wel superleuk om te doen. Eigenlijk heb ik dit ijs ooit ontwikkeld voor een uitdaging op Instagram gesynchroniseerde kookuitdaging, georganiseerd door duitse sprekende foodloggers. Het idee was om ijsjes te maken en foto’s te plaatsen van het creatieproces en het eindresultaat op Instagram, met behulp van de hashtag “#synchroneis”.

 

synchroneis

Ingrediënten:

  • 1 vanillestokje
  • 200 g blauwe bessen
  • 100 g goji bessen
  • 100 ml (zelfgemaakte) cashewnmelk
  • 100 g geweekte cashewnoten
  • 1 rijpe banaan
  • 5 medjool dadels, in stukjes gehakt
  • Sap van 1 limoen
  • 2 tl. Acai poeder
  • 300 gram uitgelekte Griekse yoghurt met de hoogste vetgehalte die u kunt vinden (U kunt de vloeistof van de yoghurt afvoeren door het in een of andere cheesecloth te hangen. Begin met 1 kg yoghurt om er zeker van te zijn dat u genoeg hebt)
  • 1 dl room

Bereidingswijze:

  • Snijd het vanaillestokje door en haal er de zaadjes uit.
  • Doe de cashewmelk in een pan, voeg de vanillezaadjes en ook het stokje er aan toe, de schoongemaakte bosbessen en de geweekte cashewnoten toe en kook ongeveer 5 minuten tot de blauwe bessen opengaan.
  • Haal van het vuur, voeg de gojibessen toe en laat afkoelen.
  • Verwijder de vanillestokje.
  • Doe het gekoelde mengsel in een blender samen met de resterende ingrediënten en meng tot glad mengsel bekomen is. Zet in de koelkast voor minstens 1 uur.
  • Giet het mengsel in de ijsmachine. Laat draaien tot je een dikke romige massa hebt  (zo’n 20 minuten).
  • Schep het geheel in een diepvriescontainer en maak de bovenkant glad. Druk een stukje bakpapier tegen de bovenkant van de ijsmassa om te voorkomen dat zich ijskristallen vormen.
  • Laat minstens 6 uur in de diepvriezer alvorens te serveren.

 

2016-07-31 11.48.21

Ik maakte ook een bosbessen-acai coulis om met het ijs te serveren.2016-07-31 10.57.10

ingrediënten:

  • 500g bosbessen
  • 200 g suiker
  • 2 kopjes water
  • 1 theelepel. limoensap
  • 2 eetlepels. Acai poeder
  • 1/4 theelepel. agar-agar

Bereidingswijze:

  • Doe de bosbessen, de suiker, en het limoensap in een pan en breng aan de kook op middelmatige hitte.
  • Laat sudderen tot de suiker opgelost is, ongeveer 10 minuten.
  • Meng en wrijf de coulis door een fijne maaszeef.
  • Plaats de coulis in een schone pan met de agar-agar (net genoeg om de saus lichtjes te verdikken) en laat het sudderen.
  • Neem van het vuur af, roer het acai poeder er door en laat afkoelen.

OPDIENEN

Versier een bord met een beetje van de coulis. Strooi een mengsel van gojibessen, geroosterde en gehakte cashewnoten en gedroogde rozenblaadjes op de bord.

Plaats 1 bol ijs in het midden van het bord en besprenkel met wat gedroogde frambozenpoeder. Voeg wat verse bosbessen toe aan de bord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s