Zoetzure rabarberstengels.

De rabarber tiert welig in de tuin, dus moet er in de keuken hard gewerkt worden. Nu kan ik niet altijd taarten bakken er van (al is raberber-crumbletaart de grote favoriet hier in huis), en compote, nou ja, dat vind ik zelf niet zo lekker. Daarom vandaag een iets of wat ander recept met rabarber, namelijk zoetzure ingelegde rabarber. Dit is erg lekker bij een salade, gerookte vis, een hartelijke kaas…de combinaties zijn eindeloos. Bovendien is het niet al te veel werk!

 

2016-05-24 13.01.0v9

Ingrediënten:

  • 1 theelepel piment bessen
  • 1 theelepel jeneverbessen
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1/2 theelepel hele zwarte peperkorrels
  • 2 gedroogde kleine rode chilipepers
  • 1 sjalot, gehalveerd
  • 2 kleine laurierblaadjes
  • 2 steranijs
  • 200 ml rijstazijn
  • 200 ml water
  • 125 gr  suiker
  • 1 theelepel zeezout
  • 5 –6 stengels schoongemaakte verse rabarberstelen

Bereidingswijze:

  • Doe de jeneverbes, piment, koriander en peper in een vijzel en kneus ze lichtjes.
  • Doe de gekneusde korrels in een steelpannetje samen met de chilipepers, sjalot, laurier, steranijs, azijn, water, suiker en zout  en breng aan de kook.
  • Draai het vuur nu stiller en laat gedurende een 5tal minuten sudderen tot de suiker volledig is opgelost en de sjalot zacht is.
  • Snijd ondertussen de rabarber in stukken die een 1/2 cm korter zijn dan de potten waarin je ze gaat opleggen. Je kan ze schillen als je wil, maar dit is niet nodig. Bij dikke stengels zou ik ze in de lenge ook nog even doorsnijden.
  • Doe de stengels in twee gesteriliseerde potten en vul de potten nu met de hete vloeistof en specerijen.
  • Dek de potten af, laat afkoelen, en bewaar ze vervolgens in de koelkast.
  • De gepekelde rabarber kan na één week al gegeten worden en kan tot twee maanden bewaard worden.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s