Khoresht-e-Carafs.

Deze kruidige selderijstoofpot is een mix van smaken en texturen. De berberisbessen geven een zure toets, de noten zorgen voor een knapperig accent en de kruiden zorgen voor een mooi kleurtje. De inspiratie voor dit gerecht komt uit het boek “Veggiestan” van Sally Butcher. Het originele recept wordt met vlees bereid, maar deze vegetarische versie is echt de moeite waard. Zelfs koud, de volgende dag, smaakt het nog verrukkelijk! Ik heb hier en daar wat dingen aangepast, want ingemaakte zure druiven weet ik nergens te vinden (dus heb ik ze vervangen door berberisbessen).

2016-06-19 19.17.33bc

Ingrediënten:

  • 1 stronk bleekselderij
  • 1 grote ui; fijngesnipperd
  • 1 tl kurkuma
  • 30 ml witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 2 el gedroogde berberisbessen
  • Olijfolie
  • Himalayazout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 20 g verse munt
  • 20 g verse peterselie
  • 20 g verse koriander
  • 2 appelen (Jonagold)
  • 75 g walnoten, grofgehakt

Bereidingswijze:

  • Snijd de selderij in 3 cm grote stukken (halveer het onderste deel) en bak deze een tiental minuten onder voordurend roeren in de olijfolie.
  • Doe er nu de fijngesnipperde ui en het kurkumapoeder bij en laat dit eventjes meebakken.
  • Giet er nu het citroensap en de witte wijn bij, en vul aan met water tot de selder net onder staat.
  • Doe er royaal peper en zout bij en laat sudderen.
  • Hak nu al de kruiden fijn met een mezzaluna.
  • Schil de appels en snijd ze in niet al te kleine stukken.
  • Doe nu de appelstukjes, de berberisbessen, de gehakte walnoten en de fijngehakte kruiden bij de selderij en laat dit nog een tiental minuten sudderen totdat de appels beetgaar zijn.
  • Proef en voeg eventueel nog wat extra peper toe.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s