Eenvoudige, pikante mungbonensalade.

In het boek “Lekker en snel voor elke dag” van Hemsley & Hemsley staan veel lekkere recepten. In dit tweede boek van de zusjes blijven ze bij hun basisprincipes: gezond en lekker eten. Nog meer dan in hun eerste boek focussen ze op recepten die snel te maken zijn en dus passen bij een drukke levensstijl. Dit boek staat boordevol heerlijke combinaties – gebaseerd op natuurlijk, onbewerkte producten en rijk aan voedingsstoffen. Het eerste recept dat ik uit hun boek klaarmaakte was deze pikante mungbonensalade.

 

2016-06-07 18.17.b29

Ingrediënten:

  • 250g gedroogde mungbonen (minimaal 8 uur geweekt in een grote hoeveelheid water)
  • 500 g rauwe groenten in kleine blokjes (ik had wortel, bleekselderij, knolselder, courgette en rode paprika, ….maar je kan elke soort groenten gebruiken die je rauw kan eten zoals venkel, kool, boerenkool…)
  • 3 middelgrote uien, gehalveerd en in dunnen ringen gesneden
  • 1 el kokosolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 3 cm gember, geraspt
  • 15 g verse  koriander
  • 10 g verse munt
  • 1 el kurkumapoeder
  • 1 el garam masala
  • 1 snufje chilipoeder
  • 120 ml olijfolie
  • 4 el limoensap
  • 1 el tamari

Bereidingswijze:

  • Giet de mungbonen af, spoel ze even goed af in een vergiet en doe ze vervolgens in een ruime ketel en giet er koud water over.
  • Breng de bonen aan de kook, draai het vuur stiller en laat ongeveer 25 minuten koken op een zacht vuurtje tot ze gaar zijn.
  • Maak ondertussen de dressing van de olijfolie, het limoensap en de tamari.
  • Giet de bonen af als ze gaar zijn, en doe ze in een grote schaal. Overgiet onmiddellijk met de dressing opdat de smaken goed in de nog warme bonen kunnen trekken.
  • Meng er de blokjes groenten onder.
  • Zet nu een pan op en doe er de kokosolie in. Bak hierin de ajuinen een 10 minuten op middelhoog vuur, tot ze mooi zacht en gekaramelliseerd zijn.
  • Doe er nu de knoflook, gember, kurkuma, garam masala en chilipoeder bij, roer voorzichtig door mekaar totdat alle stukjes ui bedekt zijn, en bak het geheel nog even door.
  • Schep nu een deel van de ajuinen bij het bonen-groentemengsel, voeg er de gehakte koriander en munt bij en breng op smaak met peper en zout.
  • Werk af met de rest van kruidige ajuinen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s