Oriëntaalse wortelsalade.

Ik houd van salades. Vroeger was dat standaard bladsla, geraspte wortelen, erwten en tomaten….oersaai! Gelukkig is er tegenwoordig veel meer mogelijk doordat we toegang hebben tot kruiden van over de hele wereld. Vooral de Oriëntaalse keuken vind ik erg lekker en een grote bron van inspiratie. De wortelsalade is gebaseerd op een recept uit Salmagundi van Sally Butcher. Inspirerende salades uit het Midden-Oosten en verder.

2016-06-10 13.31.16b

Ingrediënten:

  • sap en zeste van 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • stuk gember van 2 cm
  • 1/8 tl kaneel
  • 1/8 tl  komijn
  • 1/8 tl kurkuma
  • 1/8 tl koriander
  • 1/8 tl gemalen kardemom
  • 1/8 tl  pimentpoeder
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 1 tl honing
  • 3 wortelen
  • 2 sinaasappels
  • 10 radijsjes
  • 50 g rucola
  • 50 g pistachenootjes

Bereidingswijze:

  • Zesteer de citroen en pers ze vervolgens uit.
  • Doe de olijfolie in een schaaltje samen met het citroensap en rasp er het stukje gember boven uit.
  • Doe nu ook al de specerijen erbij, alsook de honing en het oranjebloesemwater. Meng goed!
  • Schil de wortels en schaaf ze vervolgens in linten met behulp van een mandoline of dunschiller.
  • Snij met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van de sinaasappel af. Zet de sinaasappel op de snijplank en snij in een ronde beweging de schil af. Zorg dat je gelijk het wit onder de schil weg snijdt. Nu neem je de sinaasappel in de vrije hand, in de andere hand je mes, en nu kun je de partjes uit de sinaasappel “wippen door net onder het vliesje van een partje te snijden. (ik doe dit boven een leeg kommetje, zodat het sap dat er eventueel uitloopt, kan worden opgevangen en door de dressing geroerd kan worden)
  • Schaaf de radijsjes in dunne plakjes met de mandoline.
  • Leg de wortelen en radijsjes in een grote schaal samen met de citroenzestes, en schenk er de dressing over zodat deze goed in de groenten kan trekken. Hierdoor worden de wortelslierten een beetje zachter.
  • Net voor het serveren meng je er de rucola onder en strooi je er de pistachenoten over.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s